Škubánky s mákem
Staročeské, skromné, jednoduché a přesto stále oblíbené jídlo - bramborové škubánky posypané cukrem a mákem jsou polity máslem. Děti ho milují už jen kvůli jeho roztomilému jménu.
Autor receptu: 29121977
Ingredience
Postup přípravy
Oloupeme 6 velkých brambor a rozkrájíme je na čtvrtky.
Uvaříme je v osolené vodě téměř do měkka.
Vodu z uvařených brambor z části scedíme, ale nevyléváme; v případě potřeby ji použijeme později.
Do brambor v hrnci uděláme obrácenou vařečkou asi 6 děr a zasypeme dvěma hrstmi hladké mouky.
Brambory přikryjeme poklicí a povaříme dalších 6 minut.
Vše rozšťoucháme do hladka jako na bramborovou kaši. Je-li hmota příliš hustá, rozředíme zcezenou vodou.
Poté dvěma lžícemi nabíráme malé kopečky a rovnáme na talíř od středu směrem k okraji.
Škubánky posypeme umletým mákem s cukrem a omastíme rozpuštěným máslem.
Hodnotit recept: