Dršťková polévka z Jižní Moravy | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Dršťková polévka z Jižní Moravy

340 min. | polévka | Oslavy | 606 kJ/porce | Česká kuchyně | 8 porcí

Dršťková polévka z Jižní Moravy
  • https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/recept-uzivatel/MTUweDEwMC9sZWZ0L3RvcC9zbWFydC9maWx0ZXJzOnF1YWxpdHkoODUpL2ltZw/817497.jpg?v=0&st=U_9EHyo8PLu9w80Zl6X_Xnlzf94iJUlIY6d04cywTS4&ts=1600812000&e=0

Dršťová polévka je velmi náročná na její zhotovení, nicméně výsledek pak stojí za to.

Autor receptu: colombo65

Ingredience

Přepočítat na  porcí
1 kgdršťky
6 stroužkůčesnek
1 hrstmajoránka sušená
1 kspetržel kořenová
1 ksmrkev
2 kscibule kuchyňská
2 polévkové lžícemouka hladká
200 gceler
3 polévkové lžícekoření paprika sladká
3 polévkové lžícesádlo vepřové
6 stroužekčesnek

Postup přípravy

Čas přípravy: 180
Čas vaření/pečení: 160
1.

U řezníka si koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny povrchové verze (hladké svalové, chlupaté, tenké plástvové).

2.

Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme.

3.

Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme.

4.

Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut.

5.

Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru.

6.

Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, kousek celeru a osolíme.

7.

Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou, dokud dršťky nejsou měkké.

8.

Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty), tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou).

9.

Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru.

10.

Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda).

11.

Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody.

12.

Rozmícháme do hladka a necháme provařit.

13.

Vychlazené dršťky si nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se nám provařuje.

14.

K závěrečnému dochucení použijeme 6 najemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit.

15.

Polévku vypneme a do polévky vložíme mezi dlaněmi nadrolenou hrst majoránky pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme tzv. dojít.

16.

Kdo ji miluje tak ví, že potom už není co řešit. Dobrou chuť.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 306,8kJ 606,4kJ
Bílkoviny 10,6g 20,9g
Tuky 1,4g 2,7g
Sacharidy 4,9g 9,7g
Cholesterol 69,6mg 137,5mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz