Dršťková polévka z Jižní Moravy
Dršťová polévka je velmi náročná na její zhotovení, nicméně výsledek pak stojí za to.
Autor receptu: colombo65
Ingredience
Postup přípravy
U řezníka si koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny povrchové verze (hladké svalové, chlupaté, tenké plástvové).
Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme.
Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme.
Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut.
Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru.
Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, kousek celeru a osolíme.
Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou, dokud dršťky nejsou měkké.
Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty), tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou).
Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru.
Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda).
Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody.
Rozmícháme do hladka a necháme provařit.
Vychlazené dršťky si nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se nám provařuje.
K závěrečnému dochucení použijeme 6 najemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit.
Polévku vypneme a do polévky vložíme mezi dlaněmi nadrolenou hrst majoránky pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme tzv. dojít.
Kdo ji miluje tak ví, že potom už není co řešit. Dobrou chuť.
Hodnotit recept: