Chlebový dort
Vynikající chlebový dort, který je naplněn šunkovo-česnekovou pomazánkou, celý je potřen pomazánkovým máslem a ozdoben, mini klobáskami, uzeninou, rajčátky, olivami a petrželkou.
Autor receptu: aneryz
Ingredience
krém
na ozdobu
náplň
Postup přípravy
Z chleba okrájíme všechnu kůrku a podélně nakrájíme na tři pláty, čtyři pláty srovnáme na sebe a seříznema (např. podle dna z dortové formy) do pravidelného kruhu, poté promažeme čtyři pláty pomazánkou a pevně přitiskneme na sebe, ze zbylých plátků si vykrojíme menší plátky, které budou tvořit patro dortu, a také je promažeme pomazánkou, celý dort pak omažeme pomazánkovým máslem a zdobíme uzeninou, nakrájenou na tenké kolečka, aby jsme mohli vytvořit pěkné kornoutky, mini klobáskami, olivami, rajčátky a pusinkami z pomazánkového másla, které stříkáme cukrářským pytlíkem, dozdobíme petrželkou, a necháme min. hodinu v lednici vychladnout, lépe se tak krájí a servíruje.
Z chleba důkladně okrájíme kůrku, a nakrájíme cca.1,5 - 2 cm. plátky, čtyři největší plátky srovnáme na sebe a podle dortové formy a nebo talíře okrájíme do pravidelného kruhu, z ostatních plátků srovnaných na sebe vykrojíme menší kruh, který bude dělat patro dortu.
šunkovo - česneková pomazánka: utřeme máslový tavený sýr se zakysanou smetanou, dle chuti osolíme, přidáme utřený česnek a umletou šunku (popřípadě šunkový salám) pomazánkou promažeme chlebové plátky a přitiskneme k sobě.
Promazané korpusy pomažeme pomazánkovým máslem a menší usadíme doprostřed velkého.
Cukrářský pytlík si naplníme pomazánkovým máslem, a po obvodu zdobíme obě patra dortu, poté z tenkých plátků salámu tvoříme kornoutky a zdobíme po okrajích celý dort, dozdobíme klobáskami, rajčátky, olivami, petrželkou a podobně, dle chuti hostů, nebo oslavence, pro kterého dortík připravujeme.
Hotový dort je dobré nechat minimálně hodinu (nejlépe však přes noc) v lednici, lépe se pak krájí a servíruje.
Vynikající přílohou je dobře vychlazené pivečko.
Hodnotit recept: