Smažené nudle "mì xaò"
Opékané nudle s naloženými okurkami a bochánkovým bůčkem bez kosti. Jednoduché a nepřekonatelné.
Autor receptu: melonka
Ingredience
příloha
na pánev
na pekáč
Postup přípravy
V obchodě koupíme co nejlibovější bůček bez kosti. Doma odřízneme z bůčku kůži a pokud je bůček větší po celé jeho délce ho rozpůlíme tak, aby měl na šířku tak 10cm a pěkně se nám vlezl do pekáčku.
Ten den večer ho naložíme do směsi ze soli a krystalového cukru (v poměru 1:1) a dáme do pekáčku, ve kterém ho budeme další den péct kůží nahoru. Bůček směsí úplně celý obalíme a vše pečlivě vetřeme do masa a tuku. Směs, která už se "nechytne" se vysype z pekáčku pryč. Naložený v této směsi ho necháme asi 10 - 16 hodin.
Další den z pekáčku slijeme nepotřebnou vodu pryč a troubu vyhřejeme na 230°C. Při této teplotě pečeme bůček zhruba hodinu a po hodině snížíme teplotu na 120°C a pečeme další hodinu a čtvrt. Bůček nepodléváme, nezakrýváme, jen ho nechápe od začátku až do konce pěkně péct.
Když se bůček dodělá, vyndáme jej ven a dáme ho chladit, aby se dal nakrájet na plátky. Uvaříme si ve vroucí vodě čínské nudle (lze je teď koupit skoro všude) a potom necháme hodně okapat a osušit.
Nakrájíme si větší zelenou okurku na plátky, dáme ji do misky a zasypeme lžičkou soli a cukru, promícháme a dáme do chladu.
Na plotně rozpálíme pánev s olivovým olejem. Až se rozpálí, přidáme na nudličky nakrájenou zelenou papriku, trochu bílého zelí a čtvrt pórku. Vše rychle osmahneme a hned přidáme suché čínské nudle, které opékáme společně se zeleninou na hodně rozpálené pánvi asi 5 minut.
Nudle osolíme, přidáme sójovou omáčku a 1-2 lžičky tekutého medu. Vše pořádně promícháme a polijeme asi 100 ml tučné smetany. Nudle hned potom odstavíme a dáme na talíř. Mezitím se vychladilo masíčko, které nakrájíme na plátky a dáme na nudle. Pod to narovnáme pár plátků naložených okurek a na nudličky nakrájené jarní cibulky.
Pro vegetariány: Nudle jsou úžasné samotné s okurkou a cibulkou a naklíčenými fazolkami mungo.
Hodnotit recept: