Máslové kuře s česnekem a rozmarýnem
Kuře plněné směsí z česneku, rozmarýnu, másla a citronové šťávy, pečené na bramborách s pancettou a bílém víně.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Brambory nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
Dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu.
Vařte do poloměkka asi 5 minut.
Hotové brambory slijte a odložte stranou.
Česnek oloupejte a rozmixujte spolu s odrhnutými lístky rozmarýnu.
V misce smíchejte se změklým máslem.
Z dobře omytého citronu ostrouhejte kůru.
Hrubou sůl a kůru v hmoždíři rozetřete na pastu.
Tu zašlehejte do ochuceného másla a přidejte drcený pepř.
Kuře očistěte, omyjte a dobře osušte.
Prsty pak opatrně od krku uvolněte kůži na prsou a do vzniklého laloku opatrně napěchujte máslovou směs. Rozdělte ji rovnoměrně. Díky ní bude jindy suché maso šťavnaté a voňavé.
Zvenku kuře osolte a opepřete. Dovnitř vložte citron rozkrájený na čtvrtky.
Předvařené brambory rozložte na dno pekáčku, osolte je, opepřete.
Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a nasypejte jí na brambory.
Doprostřed položte kuře a vše podlijte suchým bílým vínem.
Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 1,5 hodiny dozlatova.
Hotové kuře naporcujte. Servírujte s porcí brambor z pekáčku.
Hodnotit recept: