Strouhaný jablečný koláč
Koláč pokladený jablky, cukrem, vanilkou, skořicí a vlašskými ořechy potřené tuhým sněhem a postrouhané zbylým těstem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
těsto
Postup přípravy
Tuk nakrájejte na kousky.
Zpracujte s prosátou moukou s cukrem, kypřicím práškem, kůrou a žloutky.
Hotové těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny nechte v chladu odležet asi 30 minut.
Zbylou třetinu zabalte do fólie a uložte na 40 minut do mrazničky.
Dvě třetiny těsta po odležení rozválejte na plát a vyložte jím dno pekáčku s vyšším okrajem.
Jablka smíchejte s cukrem, vanilkou, skořicí a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozložte na těsto.
Bílky vyšlehejte spolu s cukrem na tuhý sníh a rozetřete na jablečnou náplň.
Zbylé těsto vyndejte z mrazničky a nastrouhejte na hrubém struhadle na povrch bílků.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.
Hodnotit recept: