Vejce Benedict s holandskou omáčkou
Tahle omáčka vypadá nepřístupně, ale nebojte se, zvládnete ji. Je nejjemnější ze všech teplých omáček a v tomhle směru ji nic nepřekoná.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
omáčka
Postup přípravy
Na omáčku svařte víno s 1 lžící vody, pepřem a bobkovým listem, až se polovina odpaří.
Tekutinu dejte stranou, vyjměte z ní koření. V misce ušlehejte změklé máslo do světlé hmoty.
V jiné, ohnivzdorné misce postavené nad vodní lázeň šlehejte žloutky a ochucené víno, až zbělají.
Za stálého šlehání ruční metličkou přidávejte po kouscích (velkých jako lískový oříšek) máslo, rychle promíchejte, a jakmile se máslo spojí s hmotou, přidávejte další, až spotřebujete všechno máslo. Ochuťte solí a pepřem.
Pokud chcete omáčku tekutější (třeba na přelití chřestu), vmíchejte do ní smetanu. Housky přepulte, potřete máslem a opečte v troubě nebo na pánvi. Na každou polovinu položte plátek šunky, 1 vejce, polijte je omáčkou a posypejte solí a čerstvě mletým pepřem.
Vejce vařte 6 minut ve vroucí vodě a okamžitě je pak dejte do studené vody, po 1 minutě je opatrně oloupejte.
Housky přepulte, potřete máslem a opečte v troubě nebo na pánvi.
Na každou polovinu položte plátek šunky, 1 vejce, polijte je omáčkou a posypejte solí a čerstvě mletým pepřem.
Hodnotit recept: