Jablečný koláč se sněhem
Tenhle koláč si zamilujete na každý pád.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
poleva
Postup přípravy
Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto. Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.
Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).
Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.
Hodnotit recept: