Tažený jablečný závin
Jablečný závin z taženého těsta potřený máslem a plněný jablky, rozinkami a ořechy. Posypeme skořicí.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
náplň
těsto
Postup přípravy
Do prosáté mouky přidáme olej, vejce, špetku soli, rum a trochu teplé vody.
Zaděláme na hladké středně tuhé těsto, které dobře prohněteme, až se nelepí na ruce.
Pak jej potřeme olejem, přiklopíme nahřátým kastrolem a necháme 30 minut odležet.
Potom je rozdělíme na dva díly, každý díl rozválíme na tenký plát.
Přeneseme na utěrku posypanou moukou a hřbety Rukou jej rovnoměrně vytáhneme dotenka. Silnější okraje odkrojíme a těsto necháme asi 5 minut zaschnout.
Na plátky nakrájíte oloupaná jablka.
Pak je pokropíme částí rozehřátého másla, posypeme strouhankou, jablky, přidáme rozinky a nasekané ořechy, posypeme skořicí, podle potřeby osladíme.
Těsto s pomocí utěrky podélně zavineme. Okraje zahrneme dospodu, závin přeneseme na vymaštěný plech a potřeme zbylým máslem. Stejně připravíme i druhý závin.
Záviny pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Ke konci pečení je můžeme ještě potřít smetanou, dostanou lepší barvu.
Před podáváním je nakrájíme a pocukrujeme.
Hodnotit recept: