Tradiční selský bůček
Pěkně voňavý, křupavý a vynikající. Sice poněkud kaloričtější, ale o to světovější.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kousky, cibuli na osminky, česnek upravte na plátky a stejně tak i pórek.
Vše nasypejte na pekáček, přidejte omyté kosti, nejlépe žebra, a sádlo. Promíchejte a na zeleninovou vrstvu položte kůží dolů maso, do kterého jste vetřela sůl a posypala ho kmínem. Přikryté druhým pekáčkem pečte bůček v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut. Pak pekáček odkryjte, maso obraťte a kůži nakrájejte na malé kostičky do hloubky asi 1 cm. Podlité pivem dále pečte při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas polijte boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by křupavá). Pečte ještě asi 1,5 hodiny, zhruba 20 minut před koncem této doby odklopte vrchní pekáček, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte kůrčičku zezlátnout. Pečeni přendejte na prkénko a nechte ji asi 5 minut zatáhnout. Pak ji nakrájejte na porce. Výpek přeceďte a šťávu z pečeně podle potřeby nařeďte vývarem. Podávejte s knedlíky.
Promíchejte a na zeleninovou vrstvu položte kůží dolů maso, do kterého jste vetřela sůl a posypala ho kmínem.
Přikryté druhým pekáčkem pečte bůček v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut.
Pak pekáček odkryjte, maso obraťte a kůži nakrájejte na malé kostičky do hloubky asi 1 cm.
Podlité pivem dále pečte při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas podlijte boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by křupavá).
Pečte ještě asi 1,5 hodiny, zhruba 20 minut před koncem této doby odklopte vrchní pekáček, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte kůrčičku zezlátnout.
Pečeni přendejte na prkénko a nechte ji asi 5 minut zatáhnout. Pak ji nakrájejte na porce.
Výpek přeceďte a šťávu z pečeně podle potřeby nařeďte vývarem. Podávejte s knedlíky.
Hodnotit recept: