Smetanová květáková polévka
Je vydatná, krémová a andělsky bílá.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
1 kskvěták
1500 mlvoda
500 mlvývar
40 gmáslo
6 polévková lžícesmetana 33%
1 ksžloutek
na ozdobu
1 lpórek
podle chuti
sůl
pepř bílý mletý
Postup přípravy
Čas přípravy: 15
Čas vaření/pečení: 25
1.
Květák očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozeberte na růžičky. Ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka.
2.
Část vývaru z květáku slijte a květák ve zbytku vývaru rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte vývar, osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu.
3.
Pak přidejte máslo a odstavte. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a rychle ho zašlehejte do polévky. Už dál nevařte. Na talířích polévku ozdobte nakrájeným pórkem.
Hodnotit recept: