Švestkový koláč s bílkovým bezé
Karamelové těsto, potřené švestkovým likérem a tuhým sněhem. Poklademe rozvařenými švestkami.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
těsto
Postup přípravy
Mléko ohřejte.
Nechte zkaramelizovat 50 g cukru, přilijte horké mléko a krátce povařte.
Žloutky utřete s vanilkovým cukrem a přidejte do karamelového mléka.
Při mírné teplotě míchejte tak dlouho, až mléko začne mírně houstnout (nesmí se vařit), a potom odstavte z ohně.
K máslu nebo rostlinnému tuku přidejte 100 g cukru a vymíchejte do pěny.
Do máslového krému vmíchejte nastrouhanou citronovu kůru a postupně přidejte 2 vejce.
Přisypte mouku prosetou s kypřicím práškem a se skořicí.
Vymíchejte a přidejte zchladlou karamelovou směs.
Těsto naplňte do formy vymazané tukem, těsto rovnoměrně potřete švestkovým likérem.
V troubě vyhřáté na 175 °C pečte přibližně 10 minut.
Z bílků za potupného přisypávání cukru ušlehejte tuhý sníh a navrstvěte ho na povrch předpečeného koláče.
Koláč vraťte do trouby a pečte asi 25 minut.
Po upečení nechte koláč vychladnout.
Vypeckované švestky smíchejte se želírovacím cukrem.
Za stálého míchání přiveďte k varu a asi 3 minuty zprudka vařte.
Zchladlé švestky rozprostřete na bílkový povrch koláče.
Hodnotit recept: