Mozartovy koule
„V tomto cukroví naleznete božskou kombinaci mandlového marcipánu s nugátu a hořké čokolády. Je celkem pracné, ale výsledek za to opravdu stojí. Doporučujeme podávat ke kávě,“ radí cukrářka Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten – mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte.
Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci.
Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí.
Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici. Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem. Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta.
Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká.
Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček.
Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát.
Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu.
Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku.
Hodnotit recept: