Srnčí na smetaně | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Srnčí na smetaně

225 min. | hlavní chod | 1 220 kJ/porce | 6 porcí

Zvěřina je královna podzimní kuchyně! Naučte se ji připravovat jako naše babičky.

Zvěřina je královna podzimní kuchyně! Naučte se ji připravovat jako naše babičky.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porcí
1 lvývar hovězí
1 špetkasůl
1 ksšťáva citronová
1 kscibule kuchyňská
1 lžičkakompot brusinkový
1 lžičkamáslo
1/3 ksceler
10 kuličkapepř černý mletý
2 lžičkahořčice
2 ksmrkev
2 kspetržel
2 kuličkajalovec
2 kslist bobkový
200 mlsmetana
3 lžičkasádlo
3 lžičkaocet
50 gšpek
600 gkýta srnčí
8 kuličkakoření nové

podle chuti

tymián sušený
tymián

Postup přípravy

Čas přípravy: 30
Čas vaření/pečení: 195
1.

Před plánovaným vařením kýtu odblaňte, prošpikujte hranolky špeku (pro lepší manipulaci můžete špek trochu zmrazit) a svažte kuchyňským motouzem, aby si udržela tvar.

2.

Na 2 lžících sádla pak kýtu dohněda opečte, přidejte koření, ocet, hořčici, stáhněte z plotny a přesuňte do lednice, kde takto naložené maso vydrží den až dva (nakládání můžete vynechat, ale maso pak není tak chutné).

3.

Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, v hrnci se silným dnem rozpalte máslo a zbylé sádlo a zeleninu s přidanou lžící cukru v něm asi 15 minut pomalu restujte.

4.

Do hrnce poté přidejte maso i s kořením, vývar, lžíci brusinek a důkladně osolte.

5.

Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 2-3 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem.

6.

. Poté maso vyberte, z omáčky vyndejte koření, tymián a propasírujte nebo rozmixujte se smetanou, díky zelenině by měla být omáčka dost hustá.

7.

Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě trochou cukru a podávejte s domácím knedlíkem.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 189,8kJ 1 220,4kJ
Bílkoviny 1,9g 12g
Tuky 1,5g 10g
Sacharidy 5,9g 37,9g
Cholesterol 2,3mg 14,7mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Životní styl

Jak poznat a sbírat jedlé holubinky? Mykolog…

Holubinky patří mezi přehlížené houby, což je škoda. Podle známého mykologa Michala Mikšíka jich…

celý článek »

České celebrity

Kopřivová nahá ve vířivce a romantika v…

Expartnerka Jaromíra Jágra (48) Veronika Kopřivová (29) se chvíli nebránila spekulacím o rozchodu…

celý článek »

Praha - Zprávy

FOTO: Nad Prahou žhnula kometa. Jak složité…

Od čtvrtka do poloviny srpna mohou lidé pouhým okem obdivovat kometu Neowise. Vesmírný objekt je…

celý článek »

VIP sport

Rychlobruslařská šampionka (†27) prohrála…

Mistryně světa a Evropy v rychlobruslení na krátké dráze Lara van Ruijvenová po krátké nemoci ve…

celý článek »