Švestkové želé bonbony
Netradiční bonbóny připravené z čerstvých švestek a bez umělých dochucovadel a konzervantů si zamilujte vy i vaše děti. Je to snazší, než si myslíte.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na obalení
Postup přípravy
Nejdříve si připravte plech vyložený pečícím papírem, který lehce potřete běžným rostlinným olejem.
Pak v hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno (ideálně chardonnay), zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15-20 minut, dokud nebude ovoce měkké.
Propasírujte např. přes hustý cedník, nebo můžete použít kuchyňský mlýnek. Propasírované ovoce přelijte do čistého kastrolu.
Ve vedlejší misce smíchejte želatinu (nejlépe přírodní citrusový pektin) s cukrem krystal a nechte odstát.
Mezi tím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut.
Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu. Směs dejte znovu na oheň a na mírném plameni vařte přibližně dvě minuty dokud se cukr úplně nerozpustí, po té ji přiveďte k varu a vlijte do připraveného plechu. Ten nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin odstát.
Druhý den posypte pečící papír velikosti plechu v němž máte želé cukrem krupicí, nožem opatrně uvolněte okraje želé z plechu a vyklopte na pečící papír s cukrem. Nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě.
V této podobě, kdy je želé z obou stran v pečícím papíru ho můžete skladovat v igelitové folii v lednici i tři týdny.
Před servírováním opatrně odstraňte pečící papír, želé krájejte na kostičky, ale také můžete použít vánoční vykrajovátka. Každý kousek pak ještě obalte v misce s cukrem krupice.
Hodnotit recept: