Kapr načerno
Klasický recept na typickou staročeskou úpravu štědrovečerního kapra. V minulosti se podával s noky, dnes se obvykle servíruje s houskovým knedlíkem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat.
Přidejte koření (3 hřebíčky, špetku tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list), citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě.
Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.
Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako příloha je nejlepší houskový knedlík.
Hodnotit recept: