Maďarská rybí polévka Halászlé
Máte doma rybáře a už nevíte, co si s jeho úlovky počít. Uvařte z nich fantastickou polévku s ostrou maďarskou chutí.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Ryby očistěte (odstraňte hlavu, ploutve a páteř) a maso nakrájejte na kousky.
Na sádle (tuku) zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Hrnec odstavte stranou, přidejte mletou červenou papriku, vodu a vraťte na oheň.
Osolte, přidejte nakrájenou rybu (několik kousků nechte stranou) včetně hlavy a ploutve na vyvaření, očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, pórek, feferonky (mohou být i sušené), koření, nakrájená rajčata a nasekanou petržel.
Polévku nechte přejít varem, snižte teplotu a pozvolna vařte asi 2 hodiny. Během vaření ji příliš nemíchejte.
Potom polévku sceďte a propasírujte, vraťte zpět do hrnce či kotlíku, přidejte kousky rybího masa a krátce povařte.
Halászlé můžete uvařit i z čistého rybího masa bez ploutví a hlavy, ale vývar pak nebude tak úžasně aromatický. Přestože je s přípravou většího množství ryb víc starostí, za tu chuť to vážně stojí.
Podávejte s čerstvým bílým chlebem.
Hodnotit recept: