Slané pohoštění
Z kynutého těsta se vykrojí tyčky a posypou solí a paprikou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
Postup přípravy
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, cukr a lžíci hladké mouky.
Nechte vykynout.
Zbylou mouku prosejte do mísy, osolte, vlijte kvásek, promíchejte a důkladně propracujte.
Nejdříve vařečkou v míse, pak těsto přendejte na pomoučený vál a rukama zpracujte, až je hladké a lesklé.
Pak těsto rozhrňte, pomalu zapracujte změklé máslo a novu prohněťte.
Nakonec vál posypte moukou, těsto vyválejte a rádlem vykrájejte tyčky.
Ještě na vále je potřete rozšlehaným vejcem, mírně je osolte a posypte paprikou.
Plechy potřete sádlem nebo je vyložte pečíčím papírem.
Tyčky na ně naskládejte a hned bez dalšího kynutí vkládjete do předehřáté trouby, kam vložíte také hrnek s vodou.
Upečte dozlatova.
Místo tyčinek můžete z těsta vytvarovat malé rohlíčky nebo uplést žemličky, vázat uzlíky, při troše šikovnosti i vytvarovat zvířátka, panenky apod.
Hodnotit recept: