Sýrové fondue
Švýcarské sýrové fondue s bílým vínem, pálenkou, ementálem voní po muškátovém oříšku.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Speciální kameninovou nádobu na fondue důkladně vytřete oloupaným stroužkem česneku.
Sýr nahrubo nastrouhejte, pokapte citronem.
Sýr nasypte do nádoby s česnekem a na mírném teple za stálého míchání vařečkou roztavte.
V troše vína rozmíchejte škrobovou moučku a zamíchejte do sýra.
Postupně přilévejte víno, pálenku, přidejte muškátový říšek a pepř.
Stále mícháme, prtože sýr musí být dokonale roztavený.
Nádobu s fondue pak dejte na stůl na elektrickou ploténku zapnutou na nejnižší stupeň, aby sýr zůstal stále horký.
Jinak by tuhnul a táhl by se.
Chleba nakrájejte na kostky, můžete ho předem opéci na troše oleje.
Chleba napichujte na speciální vidličky, namáčejte do tekutého sýra a pochutnejte si.
Pozn. Ve Švýcarsku je zvykem, že ten, komu spadne kostka chleba z vidličky do sýra, musí zaplatit láhev vína.
Hodnotit recept: