Sváteční roláda se sušeným ovocem
Opečená vepřová kýta je ochucena tymiánem a naplněna jablky, ořechy a sušenými švestkami a meruňkami.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Den předem maso (z kýty nebo pěkného plecka) opatrně nakrojte a vyklepejte větší plát.
Plát jemně potřete citrónovou šťávou, potom olejem, posolte, posypte pepřem a tymiánem.
Plát sviňte a dejte do lednice.
Sušené švestky a pár meruněk pokrájejte na malé kousky, promíchejte s rumem.
Vše zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat.
Druhý den oloupejte cibuli a nasekejte nadrobno.
Jablko omyjte, zbavte jadřince a slupky a nakrájejte nadrobno.
Na 2 lžících oleje a 1 lžíci másla opečte cibulku a jablko, přidejte strouhanku, promíchejte a odstavte.
Maso rozbalte, posypte strouhankovou směsí a rovnoměrně rozložte nabobtnané ovoce.
Poté posypte posekanými ořechy nebo mandlemi a zase sviňte.
Roládu pevně svařte nití, potřete na povrchu zbytkem oleje a dejte péct.
Během pečení podlévejte zeleninovým vývarem z kostky.
Těsně před dopečením vmíchejte do výpeku škrobovou moučku rozmíchanou ve studené vodě.
Přidejte trochu tymiánu, potřete roládu a dopečte do zlatohněda.
Roládu podávejte buď teplou s brambory, rýží a salátem, nebo studenou, nakrájenou na sváteční obložené míse.
Hodnotit recept: