Kynuté váčky s ořechovou náplní
Váček z kynutého těsta je naplněn oříškovou náplní.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Celá lísková jádra opražte asi 10 minut v troubě na plechu (el. sporák 175°C, plyn stupeň 2).
Poté je vyjměte a nechte vychladnout.
Oddělte bílky od žloutků.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.
Oříšky nasekejte, smíchejte s cukrem, vanilínovým cukrem a skořicí.
Vše jemně vmíchejte do sněhu.
Připravte si kvásek: trochu vlažné smetany nebo mléka rozmíchejte se lžící cukru a lžičkou mouky.
Rozdrobte droždí a nechte vykynout.
Mouku prosijte, přidejte sůl, cukr, vykynutý kvásek a promíchejte.
Pak vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo a zbytek smetany.
Těsto propracujte a nechte vykynout.
Z kynutého těsta vyválejte na lehce pomoučené desce červerec 42 krát 42cm a vykrájejte z něho 8 čtverečků (asi 14x14 cm).
Doprostřed dejte náplň a nad ní stiknutím spojte a udělejte růžky těta, vzniknou míšky.
Žloutek rozmíchejte s jednou polévkovou lžicí vody a těsto jím vytřete.
Váčky klaďte na plech, vyložený papírem na pečení.
V předehřáté troubě (el.sporák 175°C, plyn stupeň 2) pečte asi 30 minut.
Podávejte na stůl ještě teplé.
Hodnotit recept: