Štrůdl
Listové těsto plněné rozinkami, jablky a ochucené skořicí je moučník zvaný štrůdl a je velmi oblíben a rozšířen.
Autor receptu: lolitas
Ingredience
na ozdobu
na potření
podle chuti
Postup přípravy
Listové těsto posypeme hladkou moukou, aby se nám nelepilo.
Rozpůlíme a obě půlky vyválíme na cca 2 mm tlusté placky.
Rozválené těsto posypeme strouhankou, ale ne až k okrajům.
Nastrouháme jablka a vložíme na těsto doprostřed, přidáme rozinky, cukr, skořici a zabalíme.
Štrůdlové šišky vložíme na plech s pečícím papírem a pomažeme rozšlehaným vejcem.
Propícháme na několika místech vidličkou, aby se nám těsto v troubě nanafukovalo.
Pečeme cca 30minut, dokud není štrůdl zlatý.
Jakmile je hotový, vyndáme ho z trouby a položíme na něj utěrku a necháme vychladnout.
Štrůdl nakrájíme na větší kusy, posypeme cukrem moučkou.
Připravíme si talíř, který pokapeme čokoládovou polevou, na kterou vložíme štrůdl a dozdobíme šlehačkou.
Hodnotit recept: