Jalovcové kuře s kysaným zelím
Klasické jalovcové kuře kombinované se slaninovým špekem a s kysaným zelím se skvěle doplňuje s bramborovým či houskovým knedlíkem.
Autor receptu: colombo65
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Do hrnce dáme olej a vložíme pokrájenou cibulku, opečeme do skoro hněda a přidáme překrájené kysané zelí, trochu cukru, soli, kmínu a dusíme do měkka.
Do hmoždíře dáme kuličky jalovce, rozmarýn a rozdrtíme najemno.
Na větší pánvi, třeba WOK, začneme škvařit na větší kostky nakrájený špek.
Až špek pustí v sobě obsažený tuk, přidáme koření z hmoždíře a vkládáme do rozpáleného vyškvařeného tuku se špekem díly lehce osoleného kuřete. Zprudka opečeme.
Do předem namočeného římského hrnce vložíme orestované díly kuřete a všechen výpek a špek, který zůstal v pánvi.
Podlijeme mírně vodou a pečeme zakryté cca 90 minut.
Během pečení se nám uvařilo kysané zelí, které zahustíme tak, že do něj nastrouháme jednu syrovou bramboru a jedno menší jablko.
Ještě chvilku necháme vařit, aby se na jemno nastrouhaná brambora v zelí uvařila.
Po upečení kuřete podáváme společně s knedlíkem dle chuti – houskový vs. bramborový nebo je vzájemně kombinujeme.
Hodnotit recept: