Vepřová kýta špikovaná špekem
Kořeněné vepřové maso špikované slaninovým špekem se peče do křupava s cibulí a s česnekem.
Autor receptu: colombo65
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, převážeme nití, aby si udržel tvar.
Poté maso prošpikujeme hranolky uzeného špeku, a to nejméně 8 kusy.
V trošce oleje rozmícháme koření na vepřovou pečeni společně s kmínem a maso tím bohatě potřeme, ba dokonce vetřeme do něj.
Dáme uležet do lednice minimálně do druhého dne.
Po uležení si nachystáme římský hrnec a vložíme naloženou vepřovou kýtu, kterou podlijeme vodou. Dáme péct do trouby na velmi mírnou teplotu.
Po 60 minutách mírného pečení provedeme kontrolu, doplníme vodu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek.
Dále pečeme ještě cca 60 minut a poté odebereme pokličku římského hrnce a dopečeme ještě 30 minut do křupava.
Podáváme se zelím mix bílé/červené a mix knedlíkem houskový/bramborový.
Hodnotit recept: