Maminčina sváteční vepřová kýta
Okořeněná vepřová kýta je smíchaná s celerem, mrkví, bobkovým listem a kořením.
Autor receptu: colombo65
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, nakrájíme na silnější plátky, cca 8-9 kusů.
Poté maso potřeme směsí oleje a koření „Maminčino sváteční“ a dáme uležet do chladna na cca 2 hodiny.
Větší hranolek uzeného špeku nakrájíme na velmi jemné kostičky a dáme opéct - vyškvařit do rozpáleného hrnce.
Poctivě mícháme a hlídáme, aby nedošlo ke spálení.
Po opečení do zlatova a vysmažení skoro do ztracena přidáme na velmi jemné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev).
Vše lehce již na mírném plameni restujeme ve vyškvařeném špeku.
Vedle na pánvi v trošce oleje zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Po zatažení maso přendáme do hrnce k zelenině, vložíme 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a kostku masoxu. Maso podlijeme tak, aby bylo potopeno do ¾ a dusíme cca 30 minut.
Po udušení maso vyjmeme, lehce zahustíme hladkou moukou v trošce vody a provaříme cca 15 minut.
Po provaření maso vrátíme do hrnce a odstavíme.
Podáváme s těstovinou.
Hodnotit recept: