Domácí koláčky
Lahodné domácí koláčky z kynutého těsta, které můžeme plnit mákem, tvarohem nebo povidly.
Autor receptu: denda22
Ingredience
na potření
těsto
Postup přípravy
Mouku smícháme s droždím, přidáme cukry, sůl, žloutky, vlažné mléko a rozehřáté máslo. Dobře zpracujeme hnětačem.
Těsto posypeme zlehka moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Maximálně za dvě hodinky je těsto vykynuté.
Vyválíme si plát vysoký asi 3 – 4 mm, dáme na plech, vytlačíme důlek a necháme asi 15 minut dokynout.
Potom opět vytlačíme důlek, strany potřeme vajíčkem, dáme náplň a žmolenku.
Pečeme v předehřáté troubě na 185 – 195 st. asi 10 – 13 minut.
Těsto, které nám zůstane po vykrájení koláčků se špatně vyvaluje a tak si ho nechte trochu ohřát v mikrovlnce, ale opravdu jenom trochu. Opět vyválíme a uděláme koláčky.
Z této dávky budeme mít 3 a půl plechu malých koláčků.
Hodnotit recept: