Velikonoční beránek
Klasický čokoládový Velikonoční beránek s rozinkami.
Autor receptu: denda22
Ingredience
na ozdobu
na formu
Postup přípravy
Troubu předehřejte na na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky.
Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.
V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají).
Sníh lehce ho vmíchejte do těsta. Přimíchejte rozinky.
Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby.
Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní nic není, je hotovo.
Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne.
Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči.
Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.
Hodnotit recept: