Jizerské tvarohovo-bramborové placky
Placky jsou chuťově velmi lehké a doslova se rozplývají na jazyku. Jejich sladko-kyselá chuť je neodolatelná.
Autor receptu: listafka
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Den předem uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme, případně rozmixujeme. Rozinky vypereme v horké vodě (není třeba je namáčet), přidáme s ostatními ingrediencemi k bramborám. Pořádně vypracujeme těsto pomocí vidličky nebo vařečky. Těsto by nemělo být moc řídké, ale ani příliš tuhé. Mělo by se jen lehce lepit na ruce.
Ruce si zaprášíme moukou a z těsta vytvarujeme placičky o velikosti dlaně, které ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme velmi zvolna do růžova po obou stranách.
Hotové placičky pak ozdobíme tím, co máme rádi. Na výběr je skořicový cukr, povidla, šlehačka, sladký tvaroh, třešňový či višňový kompot.
Jako nápoj k jídlu vřele doporučuji bílou kávu nejlépe z melty či překapávanou. Placky, pokud zbudou, jsou vynikající i studené.
Hodnotit recept: