Domácí majonéza
Výroba domácí majonézy z řepkového oleje a pečlivě oddělených žloutků sice vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Na domácí majonézu si kupte kvalitní řepkový olej (olivový dodává majonéze příliš osobitou chuť) a čerstvá vejce z dobrého chovu.
Příprava vyžaduje trpělivost. Dva pečlivě oddělené žloutky (nesmí v nich být ani "poutko" z bílku) lehce osolte.
Našlehejte. Šlehací metla nebo elektrický šlehač s pomalým chodem se nesmí po celou dobu zastavit.
Postupně přikapávejte ke žloutkům polovinu oleje (celkem ho budete potřebovat asi 300 g).
Když hmota zhoustne a nestéká z metly, přidejte dvě lžíce octa nebo šťávu z půlky citronu.
Dál šlehejte a tenkým pramínkem přilévejte zbytek oleje, dokud hmota znovu nezhoustne.
Takto připravenou majonézu uchovávejte v ledničce maximálně tři dny. Pozor! Nesmí zmrznout, protože po rozmrazení by byla řídká.
Hodnotit recept: