Ořechový koláč
Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatova
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
náplň
těsto
na formu
Postup přípravy
Z mouky, vejce, žloutku, citronové kůry a másla vypracujte vláčné těsto.
Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte do chladna.
V nádobě se silným dnem rozpusťte cukr na karamel.
Přilijte smetanu a med a za stálého míchání povařte na mírném ohni, až se hmota začne oddělovat ode dna.
Vsypte nahrubo mleté vlašské a lískové ořechy, sejměte z plotny a nechte vychladit.
Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou.
Z poloviny těsta vyválejte placku a vložte ji do formy tak, aby vznikl okraj.
Na těsto navršte ořechovou náplň.
Přikryjte ji plackou ze zbylého těsta. Okraje spojte a povrch potřete rozšlehaným žloutkem.
Ozdobte lístečky ze zbylého těsta a upečte dozlatova.
Hodnotit recept: