Srnčí na smetaně
Zvěřina je královna podzimní kuchyně! Naučte se ji připravovat jako naše babičky.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Před plánovaným vařením kýtu odblaňte, prošpikujte hranolky špeku (pro lepší manipulaci můžete špek trochu zmrazit) a svažte kuchyňským motouzem, aby si udržela tvar.
Na 2 lžících sádla pak kýtu dohněda opečte, přidejte koření, ocet, hořčici, stáhněte z plotny a přesuňte do lednice, kde takto naložené maso vydrží den až dva (nakládání můžete vynechat, ale maso pak není tak chutné).
Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, v hrnci se silným dnem rozpalte máslo a zbylé sádlo a zeleninu s přidanou lžící cukru v něm asi 15 minut pomalu restujte.
Do hrnce poté přidejte maso i s kořením, vývar, lžíci brusinek a důkladně osolte.
Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 2-3 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem.
. Poté maso vyberte, z omáčky vyndejte koření, tymián a propasírujte nebo rozmixujte se smetanou, díky zelenině by měla být omáčka dost hustá.
Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě trochou cukru a podávejte s domácím knedlíkem.
Hodnotit recept: