Letní salát s tuňákem
Osvěžující letní salát se středomořskými přísadami, je skvělým lehkým obědem. Ale vhodný je i na letní party.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
příloha
salát
zálivka
podle potřeby
Postup přípravy
Cuketu (pokud je malá, použijte 2) očistěte, podélně rozkrájejte na 3 až 4mm plátky a 30 sekund povařte ve vroucí vodě, slijte a nechte okapat.
Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celer očistěte, oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Rajčata rozpulte a cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
Celerovou nať otrhejte a dejte do lednice. Ocet smíchejte s olejem, solí, kořením a špetkou cukru.
Velkou salátovou mísu vytřete česnekem, naplňte zeleninou ochucenou nálevem z octa a oleje a přidejte kapary. Promíchejte, nechte 20 minut odležet.
Z tuňáka slijte olej nebo šťávu a nechte okapat. Parmazán nastrouhejte, česnek nasekejte.
Pesto(zálivka): Do misky dejte opražené piniové oříšky, parmazán, česnek, olivový a řepkový olej a lístky bazalky. Všechno promíchejte a ponorným mixérem rozmixujte na pastu. Podle chuti přidejte sůl a citronovou šťávu.
Do salátu přidejte tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať. Osolte a opepřete. Dejte vychladit.
Krajíce bagety dejte pod gril a z obou stran opečte dozlatova.
Salát podávejte se zbylým pestem a opečenou bagetou.
Hodnotit recept: