Velikonoční tvarohový dort
Upečený korpus se naplní tvarohovou hmotou a vše se peče společně 2 hodiny. Dort je ozdoben marcipánem a cukrovými velikonočními vajíčky.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Tuk nakrájejte na kousky, přidejte 150g mouky, 1ks žloutku, 100g cukru, 1ks vanilkového cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru z citrónu.
Vše smíchejte v hladké těsto a přikryté jej nechte zhruba 30 minut odpočinout.
Kulatou dortovou formu (o průměru 26cm) vymažte tukem a vysyte hrubou moukou.
Z těsta vyválejte kruh, který vložte do formy a vytáhněte nahoru (utvořte jakoby novou dortovou formu z těsta).
Dno těsta několikrát propíchněte vidličkou.
Troubu předehřejte (el. sporák 200°C/plyn stupeň 3).
Poté vložte těsto a pečte ve střední části trouby asi 15-20 minut.
Tvaroh, zbytek curku, citrónovou šťávu, špetku soli, vanilkový cukr, 2 žloutky, vejce, šlehačku a zbylou mouku smíchejte dohromady.
Tvarohovou hmotou vyplňte vychladlý korpus.
Poté opět pečte v předehřáté troubě (el. sporák 250°C/plyn stupeň 5) v nejspodnější části 10 minut.
Pak ještě 2 hodiny při menší teplotě (el. sporák 125°C/plyn stupeň 1).
Mezitím si připravte ozdoby: marcipán, vanilkový cukr a cukrářské barvivo řádně promíchejte a propasírujte např. přes lis na česnek.
Ze vzniklé hmoty vytvrujte hnízdečka a posaďte je na vychladlý dort.
Okraj posypte moučkovým cukrem, do každého hnízdečka vložte barevné velikonoční vajíčko.
Nakonec ozdobte curkovými kvítky.
Hodnotit recept: