Dušená čočka s kachnou podle Marcela Ihnačáka
Dušená čočka se zeleninou a rajčaty, která je ochucena vinným octem a zjemněná máslem, je skvělou netradiční přílohou k pečené kachně. Nesmí chybět ani salátek z rukoly.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Kachnu den předem omyjeme, osušíme, důkladně nasolíme a necháme v lednici odležet.
Druhý den ji vložíme do pekáče, opepříme a podlijeme asi 200 ml vody. Pečeme při teplotě 160 °C asi 3 hodiny dokřupava. Podle potřeby podléváme vodou. Upečenou kachnu naporcujeme.
Omytou a osušenou rukolu dáme do misky a pokapeme citronovou šťávou, trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Zlehka promícháme.
Omytou a očištěnou zeleninu (mrkev, petržel, cibuli a česnek) nakrájíme na menší kostky. V rozpáleném hrnci orestujeme na troše olivového oleje nakrájenou zeleninovou směs.
Přidáme bobkové listy, čerstvé bylinky svázané provázkem, osolíme a opepříme. Ochucenou zeleninu dusíme asi 5 minut.
Poté přidáme propláchnutou čočku a rajčata z plechovky. Promícháme a podlijeme teplým zeleninovým vývarem. Vaříme doměkka asi 20 minut (dáváme pozor, aby se čočka nerozvařila). Podle potřeby podléváme vývarem tak, aby se směs nepřipálila a nebyla příliš řídká.
Před dokončením přidáme máslo a bílý vinný ocet. Ze směsi vybereme bobkové listy a svazek bylinek. Přidáme asi 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky a vše lehce promícháme.
Pečenou kachnu podáváme s dušenou čočkou a lehkým salátem z rukoly.
Hodnotit recept: