Fantastický dort se smetanou a ostružinami
Korpus promazaný krémem z ostružin, zakysané smetany, cukru a želatiny. Dort zdobíme krémem ze smetany, ztužovače, vanilkového cukru a džemu. Sypeme opraženými mandlemi.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na ozdobu
těsto
Postup přípravy
Dno dortové formy vystelete pečicím papírem.
Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich pevný sníh.
Žloutky smíchejte s cukrem s 5 lžícemi horké vody, postupně přidejte mouku a šlehejte.
Opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Těstem naplňte připravenou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečte 30 – 40 minut.
Upečený korpus vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Želatinu namočte ve studené vodě.
Ostružiny omyjte a část jich odložte stranou.
Ostatní ostružiny přidejte k zakysané smetaně a smíchejte s cukrem krystal a ve velké míse vše promíchejte.
Želatinu nechte v malém hrnci při nízké teplotě rozpustit a za stálého míchání přidejte k ostružinové směsi.
Smetanu ušlehejte, a jen co začne ostružinová směs rosolovatět, vmíchejte ji do šlehačky.
Korpus rozkrojte na 4 podélné díly.
Jeden díl vložte na dno dortové formy a potřete čtvrtinou připraveného krému.
Položte další plát těsta, také potřete krémem a vrstvěte tak, aby poslední vrstvu tvořil krém.
Dort nechte alespoň 4 hodiny chladit.
Mandle osmahněte na pánvi dozlatova.
Smetanu ušlehejte se ztužovačem a s vanilkovým cukrem a smíchejte s džemem.
Šlehačku dejte do cukrářského sáčku a povrch dortu ozdobte.
Celý dort potřete šlehačkou a ozdobte madlovými lupínky, ostružinami, lístky meduňky a posypte cukrem moučkou.
Dort porcujte a podávejte dobře vychlazený.
Hodnotit recept: