Švestkový koláč s makovou nádivkou
Kynuté těsto potřené makovou náplní z máku svařeného s mlékem a cukrem. Poklademe půlkami švestek.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
těsto
podle potřeby
Postup přípravy
Máslo utřete s cukrem a žloutky.
Vytvořte kvásek z droždí a trochy vlažného mléka.
Přidejte kvásek, dále zbylé mléko a sůl.
Postupně přidávejte mouku a vypracujte vláčné těsto.
Nechte je na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravte makovou nádivku. Umletý mák svařte s mlékem, oslaďte.
Podle potřeby zahustěte drcenými piškoty a ochuťte citronovou kůrou.
Vykynuté těsto rozválejte na plát a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
Navrch rozetřete rovnoměrnou vrstvu makové nádivky.
Omyté a osušené švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, rozložte je na koláč slupkou dolů.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
Hodnotit recept: