Musaka
Skvělá řecká musaka, ve které se zapékají střídající se brambory s mletým masem zalité bešamelovou omáčkou.
Autor receptu: denda22
Ingredience
Postup přípravy
Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme je na asi 0,5 cm kolečka
Brambory dáme vařit do osolené vody.
Na oleji usmažíme cibulku, na to rozdrobíme maso, osolíme, opepříme, přidáme papriku a necháme opéct asi 5 minut.
Pak přidáme nasekaná rajčata na kostičky (výborné je přidat také cuketu, když máte) a zalijeme maličko vodou, aby se v ní maso mohlo dusit.
Přikryjeme pokličkou. Po asi 15 minutách přidáme rajčatový protlak, oregáno a česnek a ještě chvíli prohřejeme - směs je hotová.
Ještě ne úplně naměkko uvařené brambory scedíme.
Vymažeme si zapékací nádobu a vysypeme strouhankou.
Na dno přijdou brambory a střídavě se prokládá masová směs. Končí se bramborami.
Připravíme si bešamel. Rozpustíme asi 1 cm plátek másla na hlubší pánvi nebo v malém kastrolku.
Pak přidáme hladkou mouku - tolik, kolik pojme máslo a připravíme si k ruce mléko.
Až jíška začne vonět přiléváme a kvedláme metličkou, aby se pěkně žmolky rozpouštěly a vznikla hladká omáčka - pěkně krémová konzistence, ale mírně tekutá.
Tímto zalijeme vršek brambor a na povrchu posolíme.
Dáme péct, dokud bešamel nahoře pekáče nezačne zlátnout, pak je čas přidat nastrouhaný sýr.
Dopečeme a hotovo.
Hodnotit recept: