Musaka | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Musaka

75 min. | hlavní chod | 1 441 kJ/porce | Česká kuchyně | 4 porce

Musaka

    Skvělá řecká musaka, ve které se zapékají střídající se brambory s mletým masem zalité bešamelovou omáčkou.

    Autor receptu: denda22

    Ingredience

    Přepočítat na  porce
    1 hrnečekmléko
    1 hrnečekmouka
    1 konzervaprotlak rajčatový
    1 kscibule jarní
    1 polévková lžíceoregáno
    1 polévková lžícepaprika mletá sladká
    2 ksrajčata
    2 stroužekčesnek
    500 ghovězí mleté maso
    8 ksbrambory

    Postup přípravy

    Čas přípravy: 30
    Čas vaření/pečení: 45
    1.

    Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme je na asi 0,5 cm kolečka

    2.

    Brambory dáme vařit do osolené vody.

    3.

    Na oleji usmažíme cibulku, na to rozdrobíme maso, osolíme, opepříme, přidáme papriku a necháme opéct asi 5 minut.

    4.

    Pak přidáme nasekaná rajčata na kostičky (výborné je přidat také cuketu, když máte) a zalijeme maličko vodou, aby se v ní maso mohlo dusit.

    5.

    Přikryjeme pokličkou. Po asi 15 minutách přidáme rajčatový protlak, oregáno a česnek a ještě chvíli prohřejeme - směs je hotová.

    6.

    Ještě ne úplně naměkko uvařené brambory scedíme.

    7.

    Vymažeme si zapékací nádobu a vysypeme strouhankou.

    8.

    Na dno přijdou brambory a střídavě se prokládá masová směs. Končí se bramborami.

    9.

    Připravíme si bešamel. Rozpustíme asi 1 cm plátek másla na hlubší pánvi nebo v malém kastrolku.

    10.

    Pak přidáme hladkou mouku - tolik, kolik pojme máslo a připravíme si k ruce mléko.

    11.

    Až jíška začne vonět přiléváme a kvedláme metličkou, aby se pěkně žmolky rozpouštěly a vznikla hladká omáčka - pěkně krémová konzistence, ale mírně tekutá.

    12.

    Tímto zalijeme vršek brambor a na povrchu posolíme.

    13.

    Dáme péct, dokud bešamel nahoře pekáče nezačne zlátnout, pak je čas přidat nastrouhaný sýr.

    14.

    Dopečeme a hotovo.

    Hodnotit recept:

    Moje oblíbené recepty

    Už tento recept nepoužíváte?
    Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

    Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

    Přihlášení

    Obsahuje 100g 1 porce
    Energie 355,4kJ 1 441,1kJ
    Bílkoviny 5,4g 21,9g
    Tuky 2,5g 10,3g
    Sacharidy 10,7g 43,3g
    Cholesterol 0mg 0mg

    Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

    Jak spálit 1 porci



    Aerobik --
    Běh --
    Plavání --
    Sex --
    Jízda na kole --
    Tanec --
    Žehlení --
    Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

    Recepty autora

    BMI kalkulačka

      


    Doporučujeme z Recepty.cz