Vepřové ledvinky s oravskou slaninou
Vepřové ledvinky nakládané v mléce jsou dušené s opečenou slaninou.
Autor receptu: colombo65
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Oravskou slaninu nakrájíme na hranolky v šířce cca 0,5 cm a dáme na chvilku škvařit do hrnce.
Po chvilce přidáme najemno nakrájenou cibuli a opečeme do zhnědnutí.
Vepřové ledvinky rozpůlíme a vyřežeme vnitřní části močovodů (tedy jediné nevzhledné části ledvinek), čisté plátky ledvinek podélně přepůlíme a nakrájíme na nudličky.
Několikrát plátky ledvinek poté propláchneme v sítku vodou, následně vložíme do misky a zalijeme mlékem a necháme cca hodinku odležet. Někdy není špatné nechat i do druhého dne.
Po vyluhování v mléce ještě propláchneme a přidáme do hrnce k opražené cibuli se špekem a zprudka orestujeme.
Podlijeme vodou tak, aby se to dusilo.
Okořeníme solí, pepřem a vložíme jednu kostku masoxu a přidáme najemno nastrouhané dvě kyselé okurky střední velikosti.
Dusíme, až jsou ledvinky krásně měkké, tedy asi 45 minut.
K zahuštění rozmícháme trochu hladké mouky ve vodě a vlijeme do hrnce.
Lehce provaříme cca 15 minut a je hotovo.
Podáváme s těstovinou, s bramborem nebo s rýží.
Hodnotit recept: