Nekupujte drahé máslo, vyrobte si ho sama! Je to snadné a výsledek stojí za to! | Recepty.Blesk.cz

Nekupujte drahé máslo, vyrobte si ho sama! Je to snadné a výsledek stojí za to!

  • Foto: iStock
    13září   2017  /  06:00

    Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu. Ušetříte, a navíc zjistíte, že máslo chutná úplně jinak!

  • Proč je máslo tak drahé?


    Foto: iStock

    Máslo je drahé a prý bude ještě dražší. Cena je vysoká z několika důvodů. Jednak roste cena mléka jako suroviny, dalším důvodem je sucho, které mělo vliv na úrodu pícnin a kukuřice, které jsou krmivem pro skot. Proto někteří zemědělci museli snižovat počet dojnic. No, a ještě jeden důvod prý pro zvýšení ceny másla existuje: rychle rostoucí poptávka. Před dvaceti lety lidé přestávali máslo konzumovat kvůli údajnému cholesterolu, dnes se k němu a ke smetaně rádi vracejí. Vyrobte si ho tedy sama. Do klasického másla pak můžete přidat třeba bylinky nebo sůl. Jak na to?

     

    9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

    9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

    Přemýšleli jste někdy nad tím, zda všechny přinesené potraviny, které jste koupili, ukládáte na správná místa? Možná je jen bezmyšlenkovitě dáváte…celý článek

  • Máslo z kupované smetany


    Foto: iStock

     

    • Máslo můžete vyrobit rychlejší cestou z již koupené smetany. Budete potřebovat 2 kelímky tučné smetany (minimálně 30%, raději více) a mixér. Do větší nádoby vlijte smetanu a začněte mixérem šlehat, zhruba po 10 minutách se smetana změní na klasickou šlehačku. Vy ale pokračujte dál, dokud se šlehačka nezmění na hrudky. V té době se začíná tvořit podmáslí (průhledná tekutina) a máslo. Podmáslí můžete průběžně vylévat a použít ho třeba na zadělání chleba.

     

    • Na stěnách nádoby zůstane máslo. Jakmile je dostatečně hutné, vyklopte ho nebo vyndejte pomocí stěrky a pod studenou vodou pořádně stiskněte, aby se odstranily zbytky syrovátky. Pak ho dejte znova do mixéru a nechte chvíli promixovat, ideálně asi 3x. Když z másla vychází čistá voda, je hotovo. Vodu vylijte. To, co zůstalo v nádobě, je domácí máslo.

     

    • Dejte ho do máselničky a samozřejmě do lednice. Z 500 ml smetany vyrobíte zhruba 200 gramů másla, což vás vyjde zhruba na 40 Kč, pokud se vám podaří sehnat smetanu v akci. Určitě se ale vejdete do padesátikoruny.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Máslo z mléka od farmáře


    Foto: iStock

    Je to poněkud zdlouhavější, ale mnohem chutnější.

    • Od farmáře si kupte 5 litrů mléka (máte-li ověřený zdroj, nemusíte řešit pasterizaci). Nepasterizované mléko dá víc smetany, což se projeví ve výsledné chuti másla. Máslo z pasterizovaného mléka je žlutější a nasládlejší.

     

    • Mléko nechte odležet jeden až dva dny. Na povrchu se začne srážet tuk – smetana. Tu opatrně seberte. Sbírejte ji tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlejší část. Zbytek mléka vypijte nebo použijte na výrobu sýra či jogurtu.

     

    • Dále postupujte stejně jako v případě kupované smetany v obchodě. Smetana by měla mít teplotu kolem 11-15 stupňů Celsia. Šlehejte ji v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne šlehačka.

     

    • Mixér nevypínejte a dál šlehejte, až se šlehačka „zdrcne“ a vznikne máslo. Ze smetany se stanou hrudky + voda. Voda je vlastně podmáslí. A bez éček!

     

    • Podmáslí slijte a máslo nechte v míse nebo nádobě, nalijte k němu studenou vodu a dobře ho prohněťte. Vodu vylijte a několikrát opakujte. Dělejte to tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Pak je máslo hotové. Můžete ručně vytvarovat formu a dát do nádobky na máslo do ledničky.

     

    Výroba domácího másla je snadnější, než by se mohlo zdát. Zkuste to podle našeho VIDEORECEPTU:

    Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte • 

      

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě? Stačí vám trošku místa a elektrická zásuvka, takže je ideální do menších kuchyní

Podzimní jablečné koláče: Tažený závin s drobenkou nebo bublanina s jablky!

Podzim by snad nebyl podzimem, kdyby v něm nebyla jablka! Červená, žlutá nebo zelená, všechna voní krásně po podzimu. Jsou zdravá, šťavnatá a perfektně se hodí pro sladkou kuchyni. Zkuste tyhle recepty a neděle bude dokonalá!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jan Tříska (80) v kritickém stavu: Co mu…

Záhadný pád či skok herce Jana Třísky (80) z Karlova mostu šokuje i jeho kolegy! Oblíbenému kamarádovi,…

celý článek »

Svět

V deseti supermarketech se objevil kokain.…

Minimálně v deseti bavorských supermarketech čekalo pracovníky překvapení při vybalování banánů.…

celý článek »

Praha - Zprávy

Cizinec vjel s autobusem na Karlův most!…

Byl snad slepý? Řidič-cizinec se v neděli odpoledne rozhodl nerespektovat zákazy a se svým autobusem…

celý článek »

Cyklistika

Senzační Sagan je potřetí v řadě mistrem…

Mistrem světa v norském Bergenu se stal potřetí za sebou Slovák Peter Sagan. Vyhrát třikrát v řadě…

celý článek »