5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

  • Vyzkoušejte metodu našich babiček a bochník zabalte do čisté  utěrky nebo plátna.
    Vyzkoušejte metodu našich babiček a bochník zabalte do čisté utěrky nebo plátna.
    Foto: shutterstock.com
    12května   2016  /  06:00

    Kde jsou ty časy, kdy jsme si na dovolenou s kamarádkou do Itálie vozily náš voňavý čerstvý chléb, protože vydržel poživatelný celý týden. Nebyl to žádný speciální trvanlivý výrobek, ale "obyčejná" Šumava ze sámošky. To už bohužel dávno není pravda. "Čerstvý" chléb, který si teď přinesu domů, se třetí den nedá jíst.  Existují ale triky, díky kterým vydrží déle. Využít je můžete, i pokud si pečete chléb svůj vlastní.

  • Zapomeňte na mikroten

    Foto: shutterstock.com

     

    Z obchodu si chléb obvykle přinesete v tolik populárním mikrotenovém sáčku. A v něm ho také necháte uložený. A právě tady děláte podstatnou chybu. Chléb v pytlíku nemůže "dýchat", poměrně rychle se zapaří a začne plesnivět. Projeví se to bílými a později zeleno-modrými skvrnami. Napadené pečivo rozhodně nejezte a bez milosti ho vyhoďte. Seškrabání ani ořezání nepomůže. Okem neviditelné výtrusy plísní jsou totiž už rozlezlé všude. Po konzumaci vám mohou v lepším případě způsobit zažívací potíže, zvracení, průjem, v tom horším ale také poškodit játra, ledviny, imunitní systém, a dokonce i spustit rakovinotvorné bujení.

  • Zabalte ho do utěrky

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zkuste využít metodu našich babiček. Ty pečivo balily do čistého kusu plátna. Vy k tomu můžete klidně využít utěrku. Nebo si pořiďte přímo na to určený prodyšný látkový sáček, který seženete nejen v internetových obchodech. Vyrobený je z bavlny nebo lnu. Chléb v něm bude při pokojové teplotě vysychat pomalu, přirozeně a vydrží déle čerstvý. Když ho takto zabalený navíc položíte do klasické ošatky, bude i na stole či na kuchyňské lince vypadat opravdu stylově.


    Náš tip:
    Ty plátěné sáčky si kupte rovnou dva, až budete jeden prát.

  • Kupte si chlebník

    Foto: shutterstock.com

     

    I já jsem zpočátku byla skeptická. Nakonec jsem si ho ale pořídila a dobře jsem udělala. V něm vám totiž chléb opravdu vydrží čerstvý mnohem déle. Nesmíte ale zapomenout chlebník pravidelně čistit od drobků. Vyrobený bývá nejčastěji ze dřeva, porcelánu, plastu, nerezu nebo smaltu. Výběr je skutečně velký. Od těch klasických až po designové kousky. Důležité je, aby byl dobře odvětrávaný.


    Náš tip:
    Načatý chléb stavte vždy řeznou plochou na podložku, bude tak vysychat podstatně pomaleji.

  • Uložte ho do vakua

    Foto: profimedia.cz

     

    Vhodnou variantou pro uskladnění chleba je i vakuová dóza. V ní je hermeticky uzavřený a je tak zamezeno kontaktu se vzduchem, plísněmi, bakteriemi a dalšími nežádoucími látkami. Systém funguje tak, že do dózy uzavřete potravinu a ruční nebo elektrickou pumpou odsajete veškerý vzduch. Speciální mechanismus pak zajistí, že vakuum v nádobě zůstane až do jejího otevření a pečivo vydrží čerstvé až deset dní.

  • Lednice ne, mrazák ano

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zjistila jsem, že hodně lidí chléb ukládá do lednice v domnění, že právě tam vydrží déle. Ten tam ale "vychytá" veškeré pachy a po vyndání navíc rychleji vyschne a ztvrdne. Optimální teplota pro skladování chleba se pohybuje mezi 20–25 °C, takže do lednice opravdu nepatří. Dlouhodobě čerstvý ho ale můžete uchovat v mrazáku. A to až několik měsíců. Teploty nižší než mínus osmnáct stupňů Celsia zabraňují jeho stárnutí.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    CELEROVÁ POMAZÁNKA

    PAMPELIŠKOVÉ VINO

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

     

     

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz