4 tipy, jak poznat, že je čas bábovku vyndat z trouby | Recepty.Blesk.cz

4 tipy, jak poznat, že je čas bábovku vyndat z trouby

  • Aby vaše příští bábovka byla dokonalá, stačí si jen osvojit pár snadných fíglů
    Aby vaše příští bábovka byla dokonalá, stačí si jen osvojit pár snadných fíglů
    Foto: Shutterstock.com
    17listopadu   2015  /  06:00

    Není nad voňavý, čerstvě upečený domácí moučník ke kávě. Jenže drobivý kus bábovky místo vlahého dezertu, na který jste se těšili, dokáže zkazit celé odpoledne. Někomu trvá roky praxe a hledání správného receptu, aby téhle bábovkové nirvány dosáhl. My vám rovnou prozradíme čtyři osvědčené triky zkušených pekařek, díky kterým budete přesně vědět, kdy je váš moučník hotový.

  • Když se těsto odtáhne od formy

    ...

    Bábovka nebo dortový korpus jsou obvykle upečené, když se těsto jakoby odtáhne od formy, ve které se peče. Vnější okraje budou vypadat suché a vy uvidíte mezeru tvořící se mezi hranou hotového moučníku a stranou formy.

  • Když těsto připomíná polštář

    ...

    Dobře upečená bábovka nebo korpus by měl být na omak pružný, a když proti těstu jemně zatlačíte prstem, mělo by se chovat jako dobře naklepaný polštář. Profesionální pekařky zastávají názor, že dokonalý moučník musí mít přesně takovou strukturu, abyste měli chuť si na něm zdřímnout.

  • Když se těsto nelepí na špejli

    ...

    Jako "tester" upečenosti můžete použít jakoukoliv dlouhou tenkou jehlici, které se k tomuto účelu prodávají. Většina hospodyněk si ale vystačí s obyčejnou špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky nebo středu korpusu a vytáhněte ji. Když se na ni těsto nepřilepí, je moučník hotový. Dejte si pozor na přesušení. Několik malých drobků na špejli je v pořádku!

  • Když má těsto uvnitř správnou teplotu

    ...

    Pokud jste i po výše uvedených radách pořád ještě na pochybách a stále máte pocit, že  se vám ten správný okamžik nedaří vystihnout, pořiďte si digitální teploměr s jehlou, který vám během jediné vteřiny prozradí, jaká je skutečná teplota uvnitř moučníku. Ten je hotový, když má těsto ve středu okolo 99 ° C.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Blesk sport

Rodiče hokejisty Buchtely, kterého zabila…

Úder rakoviny byl šíleně rychlý. Tak rychlý, že hokejista Ondřej Buchtela (+20) ani nestačil využít…

celý článek »

Ročník 2020/21

Slavia a Sparta cílí na reprezentanty. V…

Dnes nastartují autobusy a rozjedou se na herní soustředění do Rakouska. Sparta se stočí na jih,…

celý článek »

Světové celebrity

58 let od smrti Marilyn Monroe: Fotky z…

4. srpna uplyne neuvěřitelných 58 let od smrti hollywoodské sexbomby Marilyn Monroe (†36) a záhada…

celý článek »

Krimi

Zabili a upekli homosexuála! Končící šéf…

Jaroslav Černý (60) věnoval práci u policie téměř celý život. Svou práci miloval. Po 42 letech služby…

celý článek »