Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Foto: istock.com
25.07.2018 / 06:00

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako klasické víno, takže vás po něm nebude tolik bolet hlava. Jak na to?

 

Cider se vyrábí ze zkvašené jablečné šťávy a k výrobě můžete použít nejen letní jablka včetně padavčat, ale i jiné druhy. Čím kyselejší odrůda, tím bude cider sušší. Máte-li rádi sladší nápoje, pak vyberte jablka s vyšší cukernatostí. Nebo můžete klidně nakombinovat všechny možné druhy jablek – od kyselých po sladké. Chybu rozhodně neuděláte. Pokud můžete, nepoužívejte jablka z obchodu, protože konečný výsledek by byl bez patřičného aroma.

Co budete potřebovat: 3,5 kg jablek, kvasinky (nemusí být)

Postup:

Jablka by měla být v dobrém stavu, nemusí být výstavní, ale nesmí být zasažena hnilobou. Z jablek vylisujte šťávu, můžete ji cedit přes síto vyložené mušelínem, dokud nezískáte 4 litry šťávy.

 

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný.…celý článek

 

Nalijte do kvasné nádoby a uzavřete kvasnou zátkou. Do tekutiny už nemusíte přidávat kvasnice. Pokud chcete přidat kvasnice, vhodné jsou pivovarské. Kvašení poznáte podle tvořící se pěny. Cider nechte stát dva týdny.

 

Zhruba po dvou týdnech začne směs bublat, pak do ní vhoďte sterilizační tabletu, aby se zničily kvasinky. Obsah by se měl změnit na čirý. Pak nechte cider ještě jeden dva dny odstát.

 

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které…celý článek

Přelijte do lahví, které musí být také sterilizované. Přelévejte ideálně pomocí hadičky. Pokud se vám zdá cider málo sladký, můžete ho osladit, ale umělým sladidlem, protože cukr by způsobil další kvašení. Asi za dva týdny už můžete koštovat.

 

Pozor: Mošt byste v průběhu kvašení neměli ochutnávat, protože by se do něj dostal vzduch. To, aby se tam nedostal, zajistí právě kvasná zátka – koupíte ji za pár korun.

 

Nepovedlo se něco?

Jestli vám cider nechutná, jak by měl, je možné, že byla fermentační nádoba během kvašení moc v teple, nebo naopak v chladu. Ideální je teplota kolem 10–15 stupňů Celsia. Možná jste taky lahve skladovali ve svislé poloze a dostal se do nich vzduch.

 

Zkuste si upéct z jablek také tenhle dezert, je výtečný! Podívejte se na VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Vyzkoušeno! Upečte si růžičky z jablek. Zvládne to každý! • 

 

 

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »