Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma! | Recepty.Blesk.cz

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Foto: istock.com
04.07.2018 / 06:00

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném alkoholu nepřežívají žádné bakterie, a navíc kombinací sladkého ovoce a třeba brandy, rumu nebo slivovice vznikne skutečná lahůdka!

 

Ovoce a studený alkohol

V alkoholu můžete uchovávat téměř každý druh ovoce a výsledek je skoro lepší než u zamrazování. Jak na to? Je to snadné. Vložte čerstvé ovoce do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím alkoholu, aby bylo ovoce ponořené.


Pro jaké ovoce se hodí?

Metoda se hodí hlavně pro ovoce s tenkou slupkou – bobuloviny, švestky, třešně a višně. Ovoce, které má silnější slupku, propíchněte, aby se alkohol dostal do dužiny. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí, ale když se sklenicí zatřesete, rozpouštění urychlíte.

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek


Kombinace alkoholu s horkým sirupem

Nejprve si připravte cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte podle konkrétního receptu. Vyndejte ovoce a nechte vychladnout. Sirup přiveďte k varu a nechte pár minut vřít. Před přelitím do sklenic nechte mírně vychladnout. Nakonec dolijte alkoholem.


Meruňky s mandlemi v amaretu

Budete potřebovat: 85 g cukru krystal, 450 g meruněk rozpůlených a vypeckovaných, 60 g blanšírovaných mandlí, asi 250 ml amareta


Postup: Ve velkém hrnci ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání cukr se 150 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Vložte meruňky do hrnce tak, aby tvořily jednu vrstvu, a zalijte sirupem. Přiveďte k varu a vařte, dokud meruňky mírně nerozměknou, ale stále budou mít svůj tvar (asi 1 minutu). Přeneste meruňky do sterilizované sklenice a přidejte polovinu mandlí. Postup zopakujte se zbývajícím ovocem.

 

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev.…celý článek

 

Vraťte hrnec se sirupem na plotnu, přiveďte k varu a zalijte jím ovoce ve sklenicích. Navrch nalijte tolik amareta, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte vychladnout. Pak uzavřete víčkem a několikrát sklenici obraťte dnem vzhůru, aby se sirup s alkoholem promíchaly. Nechte v chladu a temnu asi 4 týdny uležet, pak bude chuť výraznější.

 

Zkusit můžete i exotické ovoce, například papáju. Podívejte se na VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Papája má skvělou chuť, pokud si vyberete zralou • 

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smrt chlapečka (†5) na festivalu rozplakala…

Tragédie, k níž došlo v sobotu na rodinném festivalu ve westernovém městečku Šikland ve Zvoli nad…

celý článek »

Svět

Chlapci z jeskyně plakali pro zesnulého…

Trvalo to více než týden, než se dvanáct chlapců zachráněných v Thajsku dozvědělo o tragédii v zaplavené…

celý článek »

Krimi

Děti pomalovaly nebohého poníka. Neskutečné…

Plánovaná dětská zábava se v zábavním areálu Šikland zvrhla v šikanu. Lidé na sociálních sítích mluví…

celý článek »

VIP sport

Hvězdy finále? Chorvatská prezidentka v…

Fotbalový zápas roku si nemohli nechat ujít. Slavné osobnosti v Moskvě sledovaly finále mistrovství…

celý článek »