Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte! | Recepty.Blesk.cz

Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte!

Foto: iStock
27.06.2018 / 06:00

Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda nechat ho špačkům nebo kosákům. Vedle toho, že se přidává do koláčů a bublanin, lze z něj připravit i jiné dobroty.


Rybízová limonáda

Je osvěžující a ocení ji každý, kdo chce v létě zahnat žízeň něčím, co není moc přeslazené. Budete potřebovat: 200 g červeného rybízu, 3 limetky, 50 g javorového sirupu, sodu nebo perlivou vodu, 1 hrst máty a led. Jak na to? Rybíz očistěte, rozmixujte s limetkovou šťávou a sirupem, přeceďte přes jemné sítko, přidejte mátu a nechte asi půl hodiny louhovat. Potom nařeďte sodou a podávejte vychlazené nebo s ledem.

 

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek

Rybízový rosol

Tahle pikantní sladkokyselá dobrota se hodí nejen na sladké pečivo, ale taky k masu, třeba drůbežímu nebo k sýrům. Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 400 g cukru a jeden sáček želírovacího přípravku. Rybíz pomelte, přeceďte přes plátno, aby vám zůstala čirá šťáva. Šťávu vařte tak dlouho, až se zhruba třetina odpaří, vmíchejte cukr a želírovací přípravek a vařte dalších deset minut. Během vaření sbírejte pěnu a kal, aby byl rosol opravdu čirý. Horký rosol naplňte do skleniček s víčkem a sterilujte deset minut při teplotě 85 °C.


Zamrazte ho

Není nic jednoduššího než rybíz natrhat, zbavit stonků a propláchnout. Pak ho nechte oschnout a rychle ho přendejte do speciálních sáčků, ty označte datem sklizně. Naskládejte je do mrazáku. Před dalším použitím už rybíz nerozmrazujte, pokud chcete péct koláč, přisypte ho na něj zmrzlý.


Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek

Rybízové čatní

Budete potřebovat: 2 hrnky rybízu (ideálně černého), ½ hrníčku cukru, 3 lžíce zázvoru jemně nasekaného, 1 menší nasekanou cibuli, 1 nasekanou chilli papričku a 1 hrnek vody.

Vařte na mírném ohni tak dlouho, až se rybíz rozvaří. Pak vmíchejte šťávu a  nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Z téhle dávky budete mít dva hrnky pikantního čatní, které vydrží v ledničce až tři týdny. Ideální příloha ke grilovanému masu.

 

Máte chuť na pizzu? Naučte se ji podle našeho videoreceptu:

1080p 720p 360p
Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smrt chlapečka (†5) na festivalu rozplakala…

Tragédie, k níž došlo v sobotu na rodinném festivalu ve westernovém městečku Šikland ve Zvoli nad…

celý článek »

Svět

Chlapci z jeskyně plakali pro zesnulého…

Trvalo to více než týden, než se dvanáct chlapců zachráněných v Thajsku dozvědělo o tragédii v zaplavené…

celý článek »

Krimi

Děti pomalovaly nebohého poníka. Neskutečné…

Plánovaná dětská zábava se v zábavním areálu Šikland zvrhla v šikanu. Lidé na sociálních sítích mluví…

celý článek »

VIP sport

Hvězdy finále? Chorvatská prezidentka v…

Fotbalový zápas roku si nemohli nechat ujít. Slavné osobnosti v Moskvě sledovaly finále mistrovství…

celý článek »