Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce! | Recepty.Blesk.cz

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Foto: iStock
02.05.2018 / 06:00

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Čerstvé bylinky jsou neocenitelnými pomocníky v kuchyni, dodávající jídlům výraznou chuť. Protože se nedají dlouho uchovávat, ideální je použít je hned po utržení nebo poté, co jste je koupili. Existují ale metody, které život bylinkám prodlouží.


Metody, díky kterým vydrží bylinky dél

Na krátkou dobu (jeden nebo dva dny) zabalte čerstvě natrhané bylinky do plastových sáčků a dejte je do ledničky. Křehkým bylinkám, jako je třeba bazalka, prospěje, když je zabalíte do vlhkých papírových ubrousků, než je dáte do sáčku.

 

Do kelímku nebo plastové nádobky nalijte na dno dostatečné množství studené vody, a do ní ponořte bylinky. Pozor, všechny konce stonků musí být ponořené. Kelímek uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Takhle uložené bylinky vydrží i několik dnů bez toho, aniž by začaly hnít. Jen byste měli pravidelně vyměňovat vodu.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin,…celý článek


Bylinky a mražení

Bylinky v mrazáku si zachovají svou svěží, výraznou chuť, dokonce i barvu. Mráz ovšem působí negativně na jejich konzistenci, proto je lepší je zamrazit v oleji nebo ve vodě. Jak na to?


Mražení v oleji

Listy čerstvých bylinek nakrájejte nebo vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte extra panenský olivový olej v poměru 1 lžíce na 3 lžíce nasekaných bylinek. Směs bylinek rozdělte na porce a vložte do malých sáčků. Bylinky v oleji vydrží v mrazničce až 4 měsíce. Na tuhle metodu je vhodná bazalak, petržel a koriandr.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na…celý článek


Mražení ve vodě

Bylinky opět nasekejte najemno, krátce pomixujte nebo ručně nasekejte. Naplňte tvořítka na led až po okraj bylinkami a zalijte trochou vody, tak, aby byly zcela ponořené. Vložte do mrazáku asi na 2 hodiny nebo je nechte zcela zmrznout. Pak kostky z tvořítka vytlačte a rozdělte do malých sáčků. Tvořítka na led se hodí k zamražení pažitky, petrželky, estragonu, kopru, kebrlíku či koriandru.


Tip: Mražené bylinky uplatníte v zálivkách na salát, teplých pokrmech, omáčkách či nádivkách. Zmražené bylinkové kostky můžete použít přímo z mrazáku. Spotřebovat byste je měli do 6 měsíců.

 

Které česnekové a cibulové bylinky jsou léčivé a které dobře chutnají? Podívejte se na VIDEO:

480p 360p 240p
Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají? • 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Dalo se smrti Vránové (†78) z Chalupářů…

Od smrti herečky Gabriely Vránové (†78) již uběhl měsíc, v srdcích jejích nejbližších zatím ale zůstává…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Opisuj a ministruj. Směšné tituly…

Dva týdny, dva padlí ministři a oba dokonce ze stejného důvodu. Po ministryni spravedlnosti Taťáně…

celý článek »

Příběhy

Lenin za mega, Stalin za dva a půl. Na internetu…

Opravdu bizarní aukce se objevila na internetovém portálu Ebay. Na prodej jsou sochy Stalina a Lenina…

celý článek »

Ročník 2018/19

ANALÝZA: Sparta hledá cestu z temnoty. Co…

Po skončení minulé sezony Letná potemněla. Konečná pátá příčka v lize přitáhla nad sparťanský svatostánek…

celý článek »