Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete | Recepty.Blesk.cz

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Foto: iStock
25.04.2018 / 06:00

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Rozhodně nesmíte podcenit výběr ryby! Ideální jsou malé plátky ryb, filety ze sleďů, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kupujte zásadně dokonale čerstvou rybu, nedívejte se na kosti, ty se v octové fázi rozruší a krásně změknou.

Co budete potřebovat:

6 až 8 malých čerstvých sleďů bez šupin – nafiletovaných, 1 čerstvou cibuli nakrájenou na plátky, 6 až 8 nakládaných okurek

Na nálev: 60 g mořské soli na 450 ml studené vody

Na kořeněný lák: 450 ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy, 1 sušenou chilli papričku

Postup:

Filety vyskládejte do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly ponořené. Nechte marinovat 2 až 3 hodiny, pak je sceďte a filety osušte papírovou utěrkou. Množství nálevu závisí na počtu a velikosti ryb a také na velikosti nádoby. Pro přibližný výpočet naplňte mísu do poloviny vodou a přelijte ji do odměrky. Zjistíte tak, kolik soli ve vodě rozpustit.

Vložte všechny přísady na přípravu kořeněného octa do nerezového hrnce a pozvolna přiveďte k varu. Vařte asi 1 až 2 minuty, pak nechte vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů.

Navrstvěte zavináče do sterilovací sklenice a zalijte je vychladlým octem – včetně koření tak, aby byly ryby zcela ponořené. V případě potřeby dolijte trochou čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici 3 až 4 dny zrát. Aby se ryby nezkazily, nesmí nikdy z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!

Naučte se vyrobit ochucené oleje na vaření i pečení podle našeho VIDEA:

480p 360p 240p
VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »