Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete | Recepty.Blesk.cz

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Foto: iStock
25.04.2018 / 06:00

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Rozhodně nesmíte podcenit výběr ryby! Ideální jsou malé plátky ryb, filety ze sleďů, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kupujte zásadně dokonale čerstvou rybu, nedívejte se na kosti, ty se v octové fázi rozruší a krásně změknou.

Co budete potřebovat:

6 až 8 malých čerstvých sleďů bez šupin – nafiletovaných, 1 čerstvou cibuli nakrájenou na plátky, 6 až 8 nakládaných okurek

Na nálev: 60 g mořské soli na 450 ml studené vody

Na kořeněný lák: 450 ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy, 1 sušenou chilli papričku

Postup:

Filety vyskládejte do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly ponořené. Nechte marinovat 2 až 3 hodiny, pak je sceďte a filety osušte papírovou utěrkou. Množství nálevu závisí na počtu a velikosti ryb a také na velikosti nádoby. Pro přibližný výpočet naplňte mísu do poloviny vodou a přelijte ji do odměrky. Zjistíte tak, kolik soli ve vodě rozpustit.

Vložte všechny přísady na přípravu kořeněného octa do nerezového hrnce a pozvolna přiveďte k varu. Vařte asi 1 až 2 minuty, pak nechte vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů.

Navrstvěte zavináče do sterilovací sklenice a zalijte je vychladlým octem – včetně koření tak, aby byly ryby zcela ponořené. V případě potřeby dolijte trochou čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici 3 až 4 dny zrát. Aby se ryby nezkazily, nesmí nikdy z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!

Naučte se vyrobit ochucené oleje na vaření i pečení podle našeho VIDEA:

480p 360p 240p
VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »