Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Foto: iStock
18.04.2018 / 06:00

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Jaro je ideální doba na přípravu domácího bujonu ze zeleniny.

Co k přípravě budete potřebovat?

100 g celeru, 100 g řapíkatého celeru, 200 g fenyklu, 150 g pórku, 200 g mrkve, 30 g sušených rajčat, 100 g šalotky, 2 stroužky česneku, 10 g petrželové natě, 20 g koriandru, 175 g mořské soli (můžete ale připravit i bujon bez soli, sůl funguje spíše jako konzervant, a když tam nebude, musíte zeleninu hned zamrazit, aby nezačala hnít)

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou…celý článek

Postup:

1. Zeleninu umyjte, kousky, které je potřeba oškrabat, oškrabejte škrabkou a všechny ingredience nakrájejte na menší kousky, aby se pak směs snáze mixovala.

2. Začněte mixováním celeru a mrkve, pak přidejte fenykl, pórek, celerové natě, šalotku a česnek. Nakonec přidejte sušená rajčata, sůl a promíchejte. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a opět mixujte. Až se vytvoří jednotná hmota, měla by mít konzistenci pasty.

3. Trochu si jí odeberte a dejte ji do ledničky, abyste ji mohli používat během týdne. Zbytek zamrazte, například ve formičkách na led. Nebo můžete směs také zavařit.

4. Při vaření pak stačí přidat jednu polévkovou lžíci do hrníčku s horkou vodou a rozmíchat. Potom můžete použít do polévky nebo omáčky, prostě do všeho, čemu chcete dodat správnou chuť.

Náš tip:

Vedle výše uvedených druhů zeleniny můžete vyzkoušet i jinou verzi. Lze přidat i houby, papriku, cibuli, chilli a podobně.

 

Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. v našem videu:

720p 480p 360p 240p
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

 

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »