Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Foto: iStock
21.03.2018 / 06:00

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání odfláknete, nikdy nebude nadýchané.

Tajemství dokonalého piškotového těsta spočívá nejen v receptu, ale i v kvalitních surovinách, dokonalém vyšlehání žloutků a bílků a pečení. Nic nemůžete přeskočit ani urychlit, jinak se perfektního piškotu nedočkáte. K přípravě piškotového těsta moc nepotřebujete – vejce, cukr, mouku. Někdo přidává i špetku kypřicího prášku, ale s ním to nepřežeňte, jinak bude těsto tvrdé. Používejte vždy čerstvá vajíčka o pokojové teplotě, cukr krupici a hladkou mouku (někdo dává polohrubou, s hladkou však bude těsto ještě vláčnější).

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Šlehání je základ

Šlehání je možná otravné, ale bez kvalitního vyšlehání se při přípravě piškotového těsta neobejdete. Existují dvě možnosti: vyšleháte nejprve žloutky s cukrem do krásné pěny, nebo vyšleháte celá vejce s cukrem nad horkou vodou (tím se proces urychlí). V prvním případě nejdřív vyšleháte žloutky s cukrem, což může trvat i čtvrt hodiny. Pak vyšleháte bílky pěkně dotuha. Musíte opravdu šlehat, než budou tuhé, jinak nebude těsto dokonalé.


Při pečení to chce opatrnost

Jakmile máte vajíčka ušlehaná, přidejte do směsi mouku se špetkou soli, případně špetkou kypřicího prášku. Protírejte čistými tahy vařečkou, aby neunikal vzduch. Pak dejte těsto do moukou vymazané a vysypané kulaté koláčové formy, zhruba o průměru 20 centimetrů. Vymazávejte jen dno, stěny by měly být netknuté! Pokud chcete péct roládu, pak se těsto peče na plechu.

Piškotová roláda s jahodami

Piškotová roláda s jahodami

Dokážete si představit nadýchanější moučník k odpolední kávě, než je lehká piškotová roláda? S jahodami je prostě ideálním letním moučníkem!celý článek

Pozor – když dáváte formu do trouby, netřískněte s ní – srazilo by se. V troubě předehřáté na 170 až 175 stupňů Celsia pečte asi 30 až 40 minut (respektujte vlastnosti vaší trouby). Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo. Zda je těsto hotové, můžete otestovat špejlí. Pečete-li těsto na roládu, pak na pečení stačí obvykle pár minut při teplotě 190 stupňů Celsia.


Náš tip: Chcete, aby bylo piškotové těsto hutnější a vláčnější? Přidejte do něj rozpuštěné máslo, ale musíte dávat pozor, aby bylo vychladlé. Ke směsi se přidává velmi pomalu, až poté, co jste zatřeli mouku. Pečte ihned, aby těsto nekleslo.


Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO, díky kterému to zvládne i začátečník!

720p 360p
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Zvládne ji i začátečník! • 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Nevěra Jana Hrušínského? Jde o útok dřevěného…

Šéf Divadla na Jezerce Jan Hrušínský (62) je podle tvrzení týdeníku Sedmička nevěrný své manželce…

celý článek »

Krimi

Kdo je štědrý dárce pašeračky Terezy: Dává…

Jednou tmavě modré sárí s tradičními vzory, jindy zase růžový oděv s bílým šátkem přes ramena. Jak…

celý článek »

Svět

Temná strana turistického ráje: Domy zavalené…

Sihanoukville patří mezi nejznámější letoviska Kambodže, turisty láká svými poetickými zákoutími…

celý článek »

Biatlon

Marketingový expert: o Koukalové knize,…

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová v posledních dnech stojí ve středu pozornosti. Důvodem je její…

celý článek »