Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes! | Recepty.Blesk.cz

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Foto: iStock
14.02.2018 / 06:00

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Šťavnaté ovocné koláče

Jak mít koláč ještě šťavnatější? Vezměte si na pomoc brčko. Slámka je drobná gastronomická pomůcka, kterou mají rády hlavně děti, když si chtějí užít svůj oblíbený nápoj. Ovšem brčko se dá použít i při pečení koláčů. Stačí ho rozstříhnout a zapíchnout do těsta během pečení. Tak umožníte páře, aby unikala z těsta ven, a šťáva z ovoce potom nepřeteče přes okraj formy.

Jemnější steak

Palička na maso je fajn, ale zkuste tenhle trik s octem a olivovým olejem: připravte si hluboký talíř, do něj dejte tři polévkové lžíce octa a jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Steaky do této směsi položte a nechte je několik hodin marinovat, aby do sebe nasákly octovou směs. Každou hodinu je obraťte. Tento trik dokáže údajně proměnit tuhý kus hovězího steaku v jemný.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek

Nadýchaná a pevná poleva

Zkuste přidat do domácí polevy vinný kámen, který má podobné účinky jako kypřicí prášek. Některé už se dají koupit s obsahem vinného kamene, takže se při nakupování dobře dívejte. Když přidáte do polevy tři lžičky vinného kamene, stabilizují se ostatní ingredience a poleva pak bude nadýchaná, pevná a nerozteče se.

Citron vydrží čerstvý díky vodě

Pečete nebo vaříte a potřebujete použít jen půlku citronu? Co s tou druhou, aby se brzo nezkazila? Stačí ji ponořit do studené vody a každý týden vodu vyměnit.

Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Milujete palačinky, ale nedaří se vám, aby byly lahodné a perfektně se povedly? Možná při jejich přípravě děláte chyby, kvůli nimž se prostě nemůžou…celý článek

Chléb a koláče bez vysušení

Chcete zachovat koláčům či chlebu jejich vlhkost? Stačí k nim položit zralé oloupané jablko.

Záchrana připálené zeleniny

Prvorepublikové kuchařky doporučují vyklopit celou zeleninovou směs, kterou jste připálili, do pánve se studenou vodou. Nechte několik minut odležet a pak použijte novou pánev a vařte zeleninu dál. Připálená chuť by měla zmizet.

Křupavá kůrka na koláčích

Pokud toužíte po tom, aby byla kůrčička na koláčích co nejkřupavější, pak je před pečením potřete sladkým mlékem.


Naučte se vyrobit si domácí majonézu podle šéfkuchaře Radka Davida:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu • 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

„Budeš, holčičko, dělat, co ti řeknu.“ Witowská…

Světlana Witowská zažívá v neděli premiéru jako moderátorka Událostí České televize. Moderovala už…

celý článek »

České celebrity

Andrea Pomeje: Musela jsem Jirku opustit,…

Tak tohle na návrat nevypadá. Dýdžejka Andrea Pomeje (30) prozradila další důvod, proč musela svého…

celý článek »

Krimi

Otřesné záběry smrtelné nehody na Děčínsku:…

Hrůzné video zachycující smrtelnou nehodu na Děčínsku se šíří sociálními sítěmi. Nahrávka pochází…

celý článek »

Svět

Fotka „odebrané“ plačící holčičky šokovala…

Spojenými státy otřásá kauza oddělování dětí migrantů od jejich rodin. Tváří kampaně proti podobným…

celý článek »