Nejlepší recepty na omáčky: Rajská, svíčková, znojemská, koprová! | Recepty.Blesk.cz

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

Foto: iStock
19.01.2018 / 06:00

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Milovníci hub jistě ocení tyhle tři recepty z lesních hub nebo žampiónů. Omáčky z nich se skvěle hodí ke kuřecímu nebo vepřovému masu, případně k těstovinám. K třetímu houbovému receptu se zase výborně hodí žemlové knedlíky.

Žampiónová omáčka

Žampiónová omáčka

Žampiony koupíte během roku kdykoli, takže pokud nemáte žádné houby zamrazené, použijte tyhle. Omáčka je z nich přímo fantastická.celý článek

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek

Nevíte, jakou omáčku udělat k těstovinám, které tak milují vaše děti? Zkuste sýrovou, je rychle hotová a chutná výtečně.

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka se skvěle hodí na zapékání do trouby nebo na přelití třeba brokolice či květáku.celý článek

Sýrová jednoduchá omáčka

Sýrová jednoduchá omáčka

Základ omáčky tvoří bešamel a strouhaný sýr, ideálně pikantní a slanější.celý článek

Základem mnoha českých omáček je zelenina – a to zejména kořenová. Ta tvoří základ například svíčkové či znojemské. Většina omáček se vždy připravuje zvlášť, nikdy ne dohromady s masem nebo těstovinami. Svíčková je výjimka, tam se rodí omáčka v jednom hrnci společně s masem.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Poctivá česká omáčka s dobře prošpikovaným pomalu pečeným hovězím masem se hodí pro dny všední i sváteční.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Kdo miluje okurky, pak jistě ocení znojemskou omáčku, jejímž základem jsou právě nakládané okurky. Můžete si k ní dopřát nejen knedlíky, ale i rýži. Tyhle omáčky kdysi nepatřily k tomu nejlepšímu, co jste mohli dostat v závodní jídelně, ovšem doma připravené získají rozměr, o kterém jste až dosud netušili.

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Základem dalších omáček jsou rajčata, kopr nebo křen. Zejména křen a kopr jsou surovinami, které u nás bez problémů vypěstujete. A křen patří k nejoblíbenějším sezonním potravinám. Věděli jste, že křen z Malína býval ještě před kolektivizací cennější než chalupa? Ano, malínský křen chtěli po celém světě, tak dobrý byl. Což teprve omáčka.

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

 

Jak na domácí rajskou omáčku? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Rajská omáčka podle našich babiček • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Alpské lyžování na ZOH 2018

Teď už bez legrace: je Ester Ledecká příbuzná…

PŘÍMO Z KOREJE | Začalo to jako legrační tweet, kterým americká plavkyně Katie Ledecká reagovala…

celý článek »