Nejlepší recepty na omáčky: Rajská, svíčková, znojemská, koprová! | Recepty.Blesk.cz

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

Foto: iStock
19.01.2018 / 06:00

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Milovníci hub jistě ocení tyhle tři recepty z lesních hub nebo žampiónů. Omáčky z nich se skvěle hodí ke kuřecímu nebo vepřovému masu, případně k těstovinám. K třetímu houbovému receptu se zase výborně hodí žemlové knedlíky.

Žampiónová omáčka

Žampiónová omáčka

Žampiony koupíte během roku kdykoli, takže pokud nemáte žádné houby zamrazené, použijte tyhle. Omáčka je z nich přímo fantastická.celý článek

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka se žemlovými knedlíky

Houbová omáčka z hub, česneku, cibule, petrželové natě a vývaru, zjemněná smetanou. Podáváme se žemlovými knedlíky.celý článek

Nevíte, jakou omáčku udělat k těstovinám, které tak milují vaše děti? Zkuste sýrovou, je rychle hotová a chutná výtečně.

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka se skvěle hodí na zapékání do trouby nebo na přelití třeba brokolice či květáku.celý článek

Sýrová jednoduchá omáčka

Sýrová jednoduchá omáčka

Základ omáčky tvoří bešamel a strouhaný sýr, ideálně pikantní a slanější.celý článek

Základem mnoha českých omáček je zelenina – a to zejména kořenová. Ta tvoří základ například svíčkové či znojemské. Většina omáček se vždy připravuje zvlášť, nikdy ne dohromady s masem nebo těstovinami. Svíčková je výjimka, tam se rodí omáčka v jednom hrnci společně s masem.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Poctivá česká omáčka s dobře prošpikovaným pomalu pečeným hovězím masem se hodí pro dny všední i sváteční.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Kdo miluje okurky, pak jistě ocení znojemskou omáčku, jejímž základem jsou právě nakládané okurky. Můžete si k ní dopřát nejen knedlíky, ale i rýži. Tyhle omáčky kdysi nepatřily k tomu nejlepšímu, co jste mohli dostat v závodní jídelně, ovšem doma připravené získají rozměr, o kterém jste až dosud netušili.

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Základem dalších omáček jsou rajčata, kopr nebo křen. Zejména křen a kopr jsou surovinami, které u nás bez problémů vypěstujete. A křen patří k nejoblíbenějším sezonním potravinám. Věděli jste, že křen z Malína býval ještě před kolektivizací cennější než chalupa? Ano, malínský křen chtěli po celém světě, tak dobrý byl. Což teprve omáčka.

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

 

Jak na domácí rajskou omáčku? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Rajská omáčka podle našich babiček • 

Diskuse k článku

.

Borůvkové recepty, kterým neodoláte! Bublaniny, lívance nebo cheesecake!

Letos dozrává všechno mnohem dřív, tak se vydejte na nákupy nebo do lesa a naplánujte si na víkend borůvkové dezerty, kterým podlehne i ten, kdo sladké nemusí. Jaké by to bylo léto bez borůvek a borůvkových koláčů? Byl by hřích

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pišta z Chalupářů, kterému Bočanová ukradla…

V Chalupářích mu Mahulena Bočanová (51) ukradla koloběžku, aby ho potrestala za to, že ji nechtěl…

celý článek »

Události

Vyhráli ve Sportce, výhru nedostali. Sazka…

Loterijní společnost Sazka nevyplatila 11 lidem výhry z losování Sportky, které se konalo v pátek…

celý článek »

Příběhy

Adam má 90 % těla potetovaných: Nechal si…

Adam není člověk, kterého chcete potkat po setmění v opuštěném parku. 90 % jeho těla totiž pokrývá…

celý článek »

Tour de France

Hříšník Moscon zase řádil! Pěst v obličeji…

Už nebudou v plné síle. Stáj Sky přišla po patnácté etapě o svého prvního jezdce. Na vině však nebylo…

celý článek »